[...] wytrzymałość i siła mięśni. Witamina D3 a wytrzymałość Według badań opublikowanych w czasopiśmie Medical Science Sports Exercise witamina D3 wpływa na wydolność mięśniową podczas ćwiczeń, zwłaszcza u osób starszych. Nasze ciało posiada szereg receptorów reagujących na witaminę D3, takie receptory znajdują się również w tkance mięśniowej. W [...]
[...] poziom spożycia lecytyny (dieta i ew. suplementacja) może wspomóc nasz, starzejący się z każdym dniem, układ nerwowy, wspomagać właściwą pracę wątroby, pomóc walczyć z podwyższonym poziomem cholesterolu, zwłaszcza „złego” - LDL. Niezwykle ważne jest zapewnienie odpowiedniego dowozu lecytyny w przypadku kobiet w ciąży i karmiących piersią, [...]
Jedzenie mięsa bezsprzecznie powiązano z występowaniem raka, podobnie jak picie alkoholu i palenie tytoniu. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) już od dawna ostrzega, że mięso jest rakotwórcze (strona z czynnikami wywołującymi raka). W II kategorii sklasyfikowano mięso czerwone, a w I każde mięso wysokoprzetworzone, niezależnie od jego [...]
[...] się skóry. Kolagen buduje tkankę łączną (ścięgna, więzadła), zapewnia elastyczność skórze (ważną rolę odgrywa w tym aspekcie także keratyna, nie mylić z kreatyną!), stanowi podporę strukturalną dla kości i zębów, jest ważny dla zdrowia kości. Chrząstka stawowa jest rodzajem amortyzatora i powierzchni ślizgowej, pokrywa powierzchnię stykających [...]
[...] muskulatury. Można w ten sposób dobrze funkcjonować i nawet nieźle trenować, jednak nie jest to idealna sytuacja. Podobnie negatywnie oddziałuje nadmierne ograniczenie podaży protein lub ich znaczna nadwyżka. Niestety, ciągle zdarzają się ludzie, którzy myślą, że „więcej znaczy lepiej”. Czy spożywanie węglowodanów ma wpływ na trening [...]
[...] Jak smakują? Sam makaron jest dość neutralny w smaku, a nadzienie bardziej pomidorowe niż bazyliowe. Ciasto jest cienkie, nadzienia, jak na takie małe pierożki sporo - pod tym względem bez zarzutów. Czegoś mi jednak brakowało w tym daniu, jakiegoś konkretniejszego smaku. Dodanie zielonego pesto (są także wersje wegańskie) było strzałem w [...]
Nadciśnienie tętnicze jest w stanie zniszczyć nerki, serce, ma także wpływ na zachowanie danej osoby, może być związane z agresją. W jednym z badań ustalono, że najwyższy poziom agresji fizycznej, złości i wrogości obserwowano u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym. Nie chodzi nawet o rozwój cukrzycy, ryzyko rozwoju miażdżycy czy zespołu [...]
[...] i Zakład Farmakognozji, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Kierownik Zakładu: prof. dr hab. Irena Motławska Nowak P. Leczenie siarczanem glukozaminy choroby zwyrodnieniowej stawów – podstawowe informacje dla farmaceuty. Farm Przegl Nauk 2007; 4:8-14. 3 Grodzka D. Choroba zwyrodnieniowa stawów. Primum non nocere 2004; 1:5
Depresja to coraz bardziej powszechne zjawisko w naszym społeczeństwie. Wynika to z wielu sytuacji, które nas dotykają — praca, brak pracy, zdrowie nasze i rodziny, wysokie koszty życia przy często niskich zarobkach, spadek poczucia bezpieczeństwa w szerokim tego słowa znaczeniu, natłok obowiązków i wiele innych. Na zakończenie Dla niektórych [...]
[...] się np. z nietolerancjami laktozy. Przepyszne kompozycje Najnowszy produkt marki. ALLNUTRITION został stworzony w trzech smakach, dzięki czemu łatwiej, wybrać produkt pod indywidualne preferencje smakowe: Strawberry And Raspberry Chia Blueberry And Banana With Chia Cherry And Apple With Chia Pyszne nowe desery marki ALLNURTRITION, to nie [...]
[...] owoce, które posiadają kolor czerwono-brązowy lub też czarny. Układ moczowy Zawarte w palmie sabałowej fitosterole, skutecznie wpływają na parametry pracy nerek, które podatne są na odkładanie kamieni. Suplementacja ekstraktem doskonale sprawdza się jako wsparcie w leczeniu przypadłości układu moczowego, zwiększając efektywność walki z [...]
[...] w kulturystyce klasycznej, gdzie zaprezentował większą muskulaturę, szczególnie górnej części ciała (dół zdecydowanie do zrobienia) myślę, że to „niegłupi pomysł”. Wymaga ogromnego nakładu pracy, biorąc pod uwagę poziom chociażby polskich zawodników tej kategorii. Źródło: facebook.com https://www.youtube.com/watch?v=lk_hBxE_5zg
[...] w proszku. Spotkać możemy również wersje smakowe, które mają za zadanie “umilić” nam spożycie produktu. Jednak sam smak glutaminy nie należy do smaków przykrych dla podniebienia i osobiście polecam korzystać z wersji bez dodatków. Spotykane są również wersje w kapsułkach i tabletkach. Jak dawkować i z czym łączyć Wykorzystanie glutaminy [...]
Wydawałoby się, że wystarczy iść na trening, potrenować 1-1,5h, wrócić do domu i zapomnieć o tym, co się stało, a mięśnie sobie same urosną, bez naszej kontroli, jak i konieczności zainteresowania się tym procesem. Jednak nie wszystko jest takie proste, jak się wydaje, a sam mechanizm jest dość skomplikowany i wymaga odpowiedniego zaangażowania [...]
[...] apetytu Wydawać się by mogło, że to, jak pracuje nasz układ pokarmowy, jak i poczucie sytości czy też głodu, nie ma znaczenia w kontekście tego, czy organizm jest wydolny pod kątem regeneracyjnym. Zazwyczaj brak odpowiedniej regeneracji manifestuje się nie tylko brakiem chęci na trening, ale i na jedzenie. Powiązane jest to, z tym, że nasz [...]
Wykorzystanie odżywki białkowej w formie uzupełnienia diety można zmodyfikować tak, aby podnieść efektywność jej wpływu na organizm osoby trenującej. Otóż wszystko zależy od odpowiednio dobranego okresu danego dnia, w którym to zastosowanie płynnych protein jest pożądane. W jakich porach dnia suplementacja będzie najbardziej efektywna? W jaki [...]
Spotkaliście się czasem z opiniami, że białko ma działać, a nie smakować? Zazwyczaj tego typu kwestia bardziej powinna dotyczyć suplementów bardziej wyspecjalizowanych niż komponent białkowy diety, który dość często zdarza się nam spożywać. Tym bardziej że obecnie białko w diecie sportowca, jest elementem stałym. Firma SFD na rynku suplementacji [...]
[...] centrum tzw. core jest bardzo ważną częścią rozwoju siłowego. Można powiedzieć, że polega on na budowaniu odporności na zginanie i rozciąganie ciała w odcinku lędźwiowym podczas wykonywania pewnych czynności. Nasze centrum, czyli core jest tak skonstruowane, aby opierać się ruchowi, a nie go tworzyć. Ma być silne, stabilne niczym obrońca [...]
Słyszy się o tym, że podstawą kształtowania sylwetki jest dieta dobrana odpowiednio pod nasz organizm i trening siłowy, wykonywany dobrze pod względem techniki. Jednak często zauważyć można pomijanie innego, istotnego czynnika decydującego o naszych efektach. Jest nim odpowiednia regeneracja organizmu po to, abyśmy byli gotowi do wykonania [...]
Podawanie węglowodanów (CHO) podczas ćwiczeń trwających krócej, niż 3 h, poprawia wydolność wysiłkową, ale nadal trwa debata na temat optymalnej ich dawki. Naukowcy pod wodzą Michael’a L. Newell’a porównali odpowiedź metaboliczną na węglowodany (glukozę) w dawce 20-64 g na 1 h oraz osiągi sportowców. Wykorzystali do tego celu [...]